Som kund; Din allra bästa GARANTI!
TILLVERKARSTÄMPELN
LGU stämplat i smycket, innebär att du alltid kan gå till tillverkaren direkt! *
Bättre och säkrare köp kan det inte bli för kunden!
Svensk ädelmetallkontroll har adressen.
   Det innebär att såväl ädelmetallen som arbetet håller hög kvalité, då det alltid går att klämma åt tillverkaren. 
Som tillverkare och samtidigt säljare är det nästan omöjligt att kunna vrida sej ur en reklamation, och tillverkaren vet om detta, och passar sej därför mycket noga för reklamationer. I vårt fall har det inte förekommit någon reklamation på dåligt utfört arbete eller undermålig ädelmetall, räknat från starten 1971! 
   Saknas tillverkarstämpeln, vem skall  Du som missnöjd kund gå till? Det blir vanligtvis till inköpstället där kunden köpt smycket, det kan bli tjafs om vem som skall stå för fiolerna. Kunden brukar få smycket hjälpligt fixat så det håller några år, nästa gång är smycket för gammalt för reklamation eller orken att bråka ännu en gång, ...den har nu avtagit. Den förväntade lyckan med smycket uteblev tyvärr. Och någon släktklenod blev det inte, det bästa rådet vi brukar ge; Smälta om det till ett bra smycke, kolla att "nya"smycket innehar en tillverkarstämpel! 

* Stämplar efter 1998 bör årsstämpeln finnas tillsammans med tillverkarstämpeln och ortstämpel,. detta på grund av att tillverkarstämpeln kan ersättas efter 20 år, efter den har upphört av tidigare registrerad tillverkare!
Det kan vara omöjligt att se när ett smycke är tillverkat, ta t.ex en snusdosa, det finns inte många gamla intakta kvar, de som finns är ofta tillverkade på senare tid, det räcker ju med endast stämplarna för att få till en gammal snusdosa! Före 1988 fick man föra till 5 gram silver, det räcker inte till en snusdosa, alltså var/är det förfarandet kriminellt! Efter 1988 får  endast slaglod tillföras, det innebär att det inte går att laga alls i de flesta  ifall "kattfoten" är påstämplad, om det skall vara riktigt!
OBS! vi åtar oss inte renovering från botten! Tänk på den som köper den i tron om att den är gammal,. det kan vara svårt för en lekman att se lödningarna, men för en fackman är det enkelt. ( se avsnittet lödningar som kommer snart )

   Home